Wine Exploring Festival

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ

Η ιστορία της εταιρείας Στροφιλιά ξεκινάει το 1980, όταν δύο φίλοι και συνάδελφοι (μηχανικοί), οι Γιάννης Μαλτέζος και Αχιλλέας Λαμψίδης, αποφασίζουν να αναμπελώσουν το οικογενειακό κτήμα της οικογένειας Μαλτέζου, στη θέση Τουρκοχώραφo, στην Ανάβυσσο. Επιλέγουν ξένες ποικιλίες, με στόχο ένα αναβαθμισμένο κρασί. Συγχρόνως, επισκευάζουν το παλιό πατητήρι και οινοποιούν την πρώτη παραγωγή, με παραδοσιακή μέθοδο. Το κρασί εμφιαλώνεται και βαφτίζεται Στροφιλιά. H καλή υποδοχή των δύο κρασιών από την αγορά ώθησε σε μεγαλύτερη παραγωγή και αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού της περιοχής, δηλαδή των ποικιλιών σαββατιανό και ροδίτης.Το 1985 προστίθεται ένας ακόμα φίλος στην παρέα της Στροφιλιάς, ο χημικός, Βασίλης Βλάχος. Το 1988 κατασκευάζεται ένα σύγχρονο μικρό οινοποιείο, μέσα στο κτήμα, που αναβαθμίζει την ποιότητα των προϊόντων και δίνει την δυνατότητα αύξησης της παραγωγής και ευρύτερης συνεργασίας με αμπελουργούς της Αναβύσσου.Από το 2004 το νέο Οινοποιείο Στροφιλιά (Ανάβυσσος) αποτελεί το κέντρο παραγωγής των λευκών κρασιών της Στροφιλιάς.Στην Ανάβυσσο Αττικής οι αμπελώνες έχουν ως κύρια παραγωγή την ποικιλία σαββατιανό. Με ιδιαίτερο βάρος στη χαμηλή στρεμματική απόδοση επιτυγχάνεται η παραλαβή καλύτερης ποιότητας σταφυλιών. Το κλίμα είναι αρκετά ξηρό, με ήπιο χειμώνα, λίγες βροχοπτώσεις και πολύ ζεστό και ξηρό καλοκαίρι. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι καμπερνέ σοβινιόν, σαββατιανό, ασύρτικο και ούνι μπλαν.